Skip to main content

Tandvård hos oss

Välkommen till vår hemtrevliga, handikappanpassade mottagning mitt i Grästorp. Våra lokaler är helt nya och fräscha och vi har toppmodern utrustning. Hos oss får du alltid ett vänligt bemötande av vår kunniga personal samt att vi prioriterar avtalade tider mycket högt då vi respekterar att din tid som patient är lika viktig som vår. Här finns även ett mysigt ljuddämpat rum med glasvägg där du kan låta ditt barn leka medan du blir behandlad eller under tiden ett större syskon blir behandlat.

Vi utför:

Finns det kopp­ling mellan tandlossning och hjärt-kärlsjukdom?

Om tandköttet är rött, svullet eller blöder vid tandborstning är det teck­en på en inflammation. Vid en inflammation kan små sår på insidan av tandköttsfickan göra att det läck­er ut bakterier i blodbanan. Forskarna tror att läckage av inflammatoriska äm­nen påverkar åderförfettningsprocessen i våra blodkärl och allt fler studier visar ett samband mellan tandlossningssjukdom och kroniska inflammatoriska sjukdo­mar, som diabetes, ledgångsreumatism och tarmsjukdomar. Enligt en undersökning är risken att få sin första hjärtinfarkt ungefär 30 procent högre för de patienter som hade en tandlossningssjukdom, jämfört med de som inte hade det. I resultat från ett annat stort forsk­ningsprojekt med drygt 1000 patienter, är det ock­så tydligt att munhälsan påverkar hela kroppen.

Saknar du av någon anledning tänder eller tycker dom är fula? Implantat, bro eller blekning kan vara lösningen.

Att ersätta förlorade tänder kan förbättra både din självkänsla och göra det lättare att tugga, bidra till en bättre munhälsa samt ge dig ett trevligt leende. Ett tandimplantat, stifttand eller en bro erbjuder dig en bra lösning som ser naturlig ut och känns som dina riktiga tänder. Hos oss arbetar några av Sveriges mest erfarna tandläkare som ser till att du alltid får en professionell och säker behandling, även om du är tandvårdsrädd eller har särskilda önskemål.

Stiftkrona, tandstödd krona, bro eller implantat?

Hur en krona fästs beror på patientens anatomi. Om en tand har för lite kvarvarande substans, behöver tandläkaren förlänga den med ett stift eller en pelare, som kronan sedan fästs på. För att detta ska vara möjligt måste tanden vara rotfylld innan stiftet fästs. Om den befintliga tanden har tillräckligt med substans, kan tandläkaren fästa kronan direkt på tanden genom att slipa den i form av en pelare. Om tanden saknas helt, kan en implantatstödd krona användas, där en titanskruv sätts in i käkbenet och kronan sedan fästs på skruven.

Bro eller etsbro?

En bro är en konstruktion som består av flera tänder och fästs med stöd av de intilliggande tänderna för att fylla en tandlucka. En variant är en så kallad etsbro. En etsbro fungerar på liknande sätt men limmas på baksidan av stödtänderna istället för att fästas permanent. Etsbron är inte lika hållbar och kan lossna vid hög belastning, men den går oftast enkelt att sätta tillbaka.

TandimplantatVad är det?

Ett tandimplantat består av en titanskruv som fästs i käkbenet och fungerar som en tandrot. Titan accepteras lätt av kroppens vävnad, vilket gör att skruven växer ihop med käkbenet. På skruven fästs sedan en krona som ser ut och fungerar som en vanlig tand. Implantat är ofta det bästa alternativet för att återställa en skadad tand eller tandrad eftersom det ger ett naturligt och hållbart resultat. Vanligtvis tillverkas kronan i porslin och färgmatchas med dina övriga tänder, vilket ger ett estetiskt tilltalande resultat som är svår att skilja från en naturlig tand.

Varför välja tandimplantat??

Till skillnad från löstagbara proteser eller bryggor fästs implantat direkt i käkbenet, vilket ger en stabilare lösning. Implantaten fungerar även som en stimulans för käkbenet, likt en riktig tand. Dessutom kräver implantat inte att friska tänder slipas ned, vilket ofta är fallet med bryggor.

Vad kostar ett tandimplantat?

Kostnaden varierar beroende på hur många implantat som behövs och komplexiteten i ingreppet. Via tandvårdsbidrag och högkostnadsskydd kan du få ersättning för upp till 85 % av kostnaden över 15 000 kronor, baserat på Försäkringskassans referenspris.

Är jag för gammal för tandimplantat?

Det finns ingen övre åldersgräns för att få implantat. Det som spelar störst roll är käkbenets kvalitet och din allmänna munhälsa. En konsultation med tandläkare kan avgöra om tandimplantat är rätt lösning för dig.

Hur fästs ett tandimplantat?

När tandimplantatet ska fästas så görs det genom ett mindre kirurgiskt ingrepp under lokalbedövning. Tandläkaren borrar ett hål där titanskruven ska fästas och därefter ska den läka samman med kroppens vävnad. Hur många titanskruvar som behövs beror på hur många tänder som ska ersättas. Titan som material är idealiskt eftersom det växer ihop med käkbenet och minskar risken för att implantatet stöts bort. Efter operationen får implantatet växa fast, vilket kan ta några månader. Under denna tid får du använda tillfälliga proteser. När implantatet är fast, placeras de nya tänderna – oftast tillverkade i keramik – på plats.

Vad är det för material i den nya tanden?

Tandkronor, tandimplantat och broar liknar och fungerar precis som dina egna tänder, men de tillverkas i ett tandtekniskt laboratorium och består av keramiska material eller det slitstarka materialet zirkoniumdioxid, även det ett keramiskt material med hög hållfasthet och högt nötningsmotstånd.

Hur lång tid tar läkningen?

Läkningsperioden som följer är olika beroende på patienten och kroppens läkningsförmåga. Normalt brukar läkningsprocessen ligga på två till fyra månader innan behandlingen kan fortsätta med avtryck för tandkrona.

När allt läkt så tar tandläkaren ett avtryck som blir en modell på situationen i munnen. Detta skickas till tandtekniker som tar fram en krona som ser precis ut som en av dina egna tänder. Kronan fästs antingen direkt på titanskruven eller på en förlängning av den konstgjorda roten, en så kallad, distans. När det sitter på plats så fyller tandimplantatet tandraden där luckan en gång fanns.

Varför är det viktigt att välja en kunnig tandläkare?

Tandimplantat är ett omfattande ingrepp som kräver erfarenhet. Att välja en kunnig tandläkare ökar chansen för ett bra och långvarigt resultat. Tandläkaren kan även bättre avgöra om du är en lämplig kandidat och säkerställa att högkvalitativa implantat används.

Att göra tandimplantat utomlands

Många söker behandling utomlands för lägre kostnader. Det är dock viktigt att vara medveten om riskerna, såsom bristande försäkringsskydd och högre infektionsrisk. Se till att ha försäkringar i ordning och att tandläkaren är kvalificerad och använder högkvalitativa implantat om du överväger behandling utomlands.

Efterbehandling

Efter att implantaten är på plats, är regelbundna kontroller nödvändiga för att säkerställa att allt är som det ska. Det är också viktigt att noggrant sköta munhygienen runt implantaten för att undvika infektioner. Rökning ökar risken för komplikationer och bör undvikas.

Garantier på tandimplantat

Vi erbjuder fem års garanti på våra implantatbehandlingar. För att garantin ska gälla måste vissa villkor följas, som regelbundna kontroller och att behandlingen är betald.

Boka en konsultation

Våra tandläkare har lång erfarenhet av tandkronor, broar, implantat och vi garanterar hög kvalitet på arbetet. Boka en konsultation för att se vilket alternativ som passar bäst för just dig. Under konsultationen görs en grundlig undersökning och röntgen för att avgöra om du är lämplig kandidat till den önskade metoden. Du får även en behandlingsplan och ett kostnadsförslag, utan att binda dig till något.

Kontakta oss för en konsultation om tandkronor, broar eller implantat

Missfärgade tänder? Nu kan du enkelt få vitare tänder!

Förändrad färg på tänderna

Det är helt naturligt att ha olika färg på tänderna. De mörknar ofta med åren men färgen kan också förändras av starka färgämnen från tobak, mat och dryck som till exempel thé, blåbär eller rött vin. Det finns olika metoder att bleka tänderna, men alla görs med blekmedel, oftast en gel som läggs på tänderna.

Hur går tandblekning till?

Tandvårdspersonalen tar först ett avtryck av dina tänder. Med hjälp av avtrycket tillverkas en plastskena som passar dina tänder. De fyller sedan plastskenan med ett blekande gel och du använder den sedan en eller flera timmar om dagen.

Hur lång tid tar en blekning?

Behandlingen som görs på tandvårdsmottagningen tar ungefär en timme. Du brukar få komma tillbaka en eller två gånger för att upprepa behandlingen. Det beror på hur nöjda du och tandläkaren är med resultatet efter första gången. Du fortsätter alltså att bleka dina tänder hemma och du kan också använda skenan på natten om det är enklare för dig. Det kan ofta räcka med tre till fyra dagars behandling, men du kan behöva behandla tänderna i upp till två veckor om du har svåra missfärgningar.

Finns det nackdelar med blekning?

Tandköttet kan bli svullet och lite sårigt av blekgelen. Det kan hända när de starkare preparaten används eller när en plastskena passar dåligt. Det är då viktigt att göra ett uppehåll i behandlingen i en till två dagar eller tills tandköttet har läkt. Du kan också få ilningar när du bleker tänderna. Det kan bero på att blekmedel tränger in i tanden och skapar en inflammation i pulpan. Besvären försvinner oftast inom ett till två dygn om du slutar med behandlingen. Efter tandblekning brukar tänderna behandlas med fluorid eftersom emaljen på tänderna behöver stärkas och du bör undvika att inte äta eller dricka något med starka färger under några dagar efter behandlingen.

Vill du boka en konsultation?

Våra tandläkare har lång erfarenhet av tandkronor, broar, implantat och blekning och vi garanterar hög kvalitet på arbetet. Boka en konsultation för att se vilket alternativ som passar bäst för just dig. Under konsultationen görs en grundlig undersökning och röntgen för att avgöra om du är lämplig kandidat till den önskade metoden. Du får även en behandlingsplan och ett kostnadsförslag, utan att binda dig till något. Välkommen till oss i Grästorp!

Kontakta oss för en konsultation om Tandblekning

Om du får akut ont eller tandskada

Ibland är olyckan framme och en eller flera tänder skadas. Andra gånger har du kanske väntat lite för länge med en värkande tand och plötsligt får så ont att du behöver hjälp direkt. Då kan vi hjälpa till inom ett dygn. Är det däremot söndag eller helgdag rekommenderar vi att du söker dig till närmaste akutmottagning via vårdguiden.

Remiss förklarat

Remiss är en tandläkares hänvisning att söka vidare undersökning eller få vård vid specifika kliniker. För att besöka specialist- eller medicinsk tandvård krävs att du fått remiss. Till specialisttandvården kommer du på remiss från din ordinarie tandläkare hos oss eller från din läkare.

När en remiss kommer till oss gör respektive specialist en prioritering där angelägenhetsgraden bedöms. Om det är bråttom så kallas du så fort det går. Det kommer alltid ett meddelande både till dig och den person som skickat remissen som berättar hur länge du kommer att få vänta. Under tiden du väntar på att få komma till en specialistklinik har din ordinarie tandläkare ansvaret för din tandvård och har du frågor kan du givetvis vända dig till oss.

Ring direkt till vår klinik på telefon 0514-101 33 så får du veta mer.

Rädsla för tandläkare

För oss är det viktigt att du känner dig trygg som patient och vi har stor erfarenhet av att arbeta med tandvårdsrädda patienter. Det är därför bra om du berättar om detta redan när du bokar tid. Då kan vi förbereda vårt inledande samtal och lägga upp eventuella besök och behandlingar i små steg eller på ett sätt som känns bra för dig. Om du upplever ångest eller stark oro vid ditt första besök finns det möjlighet till olika lugnande hjälpmedel. Samtal, medicinering eller en kombination av båda två brukar vara en bra start. Hos oss slipper du också den vanliga sterila klinikkänslan – våra lokaler har designats för att bidra till avkoppling och trygghet. Besök oss gärna som en enkel förberedelse. Vi svarar på dina frågor och visar dig runt.

Barn- och ungdomstandvård hos oss

När ditt barn ska fylla tre år får du ett erbjudande om att registrera, eller lista som det också kallas, ditt barn hos valfri tandvårdklinik. Det går också bra att välja oss om du vill byta tandvårdsklinik när ditt barn är äldre än tre år. Som kund hos oss på Tandläkarhuset får ditt barn sedan kallelse till regelbundna, kostnadsfria undersökningar.

Lista ditt barn

Att lista barn och ungdomar hos oss är enkelt. Ring oss eller fyll i formuläret under menyn ”Lista dig” och skicka meddelandet så sköter vi resten.

Sänkt ålder för fri tandvård – från 23 till 19 år

Åldern för fri tandvård sänks från 23 år till 19 år den 1 januari 2025.
Det innebär att det år du fyller 20 år börjar du betala för din tandvård enligt gällande prislista.

Statligt tandvårdsbidrag ändras

Lagförändringen innebär även att du som är 20 år och uppåt kommer att kunna ta del av Försäkringskassans statliga tandvårdsstöd med det allmänna tandvårdsbidraget (ATB). För dig som är mellan 20-23 år innebär det att du får ett dubbelt ATB på 600 kr per år och för dig mellan 24-29 år blir bidraget 300kr per år. ATB utbetalas den 1 juli varje år.

Hur ofta ska mitt barn undersökas?

Från tre års ålder får de barn och ungdomar som är listade hos oss erbjudande om att komma på undersökning minst vartannat år. Barnets individuella behov avgör hur ofta barnet ska komma till oss. En del barn och ungdomar har större behov av tandvård och kallas därför oftare.

Speciellt barnrum hos oss

Hos oss finns ett fint ljuddämpat lek- och pysselrum med glasvägg så att du kan se ditt barn som leker. Där kan du också lämna ett syskon medan du är på behandling med ett barn eller dig själv. Här finns bland annat Lego, en Briotågbana och ett vackert Akvarium som barnen gillar.